Bazele planificării

Ghidul acoperișului plat - Partea 1

Acoperișurile plate au devenit indispensabile în mediul industrial. Sunt atractive din punct de vedere economic, accesibile și permit utilizarea optimă a spațiului fără înclinații. Noua noastră serie de ghiduri pe tema acoperișurilor plate se va ocupa de cele mai variate fațete ale acestei forme speciale de acoperiș.

În prima parte a noului nostru ghid, veți afla totul despre elementele de bază ale planificării unui acoperiș plat. Care este diferența dintre un acoperiș plat și un acoperiș înclinat? Cum este construit un acoperiș plat și ce sarcini și forțe trebuie luate în considerare?


Acoperiș înclinat vs. acoperiș plat - diferențele


În general, se face distincție între acoperișuri cu înveliș (acoperișuri înclinate) și acoperișuri cu hidroizolație (acoperișuri plate).

În cazul acoperișului cu înveliș, acesta este format din componente individuale precum pietre de acoperiș, țigle, componente în formă de șindrilă de format mic sau componente în formă de panou de format mare. Nu sunt impermeabile, doar scurg apa. Prin urmare, sunt numite impermeabile la ploaie. Înclinația minimă a acoperișului cu înveliș este cunoscută ca înclinație standard și depinde în cele din urmă de materialele utilizate. Acoperișurile pot fi realizate din diferite materiale, precum beton, cărămidă, lemn, paie sau metal.

Pe acoperișurile cu hidroizolație, membrana de acoperiș este etanșată perfect cu materiale în formă de bandă. Acest lucru se face în mod normal pe acoperișuri cu o pantă mică. Deși nu există informații clare despre panta acoperișurilor plate în Codul German al Construcțiilor, directiva privind acoperișurile plate, recomandă o pantă de cel puțin două procente sau 1,1 grade. Optimul este de cinci procente sau 2,9 grade. DIN 18531 „Izolarea acoperișurilor” clasifică acoperișurile plate în grupa I de pantă cu o pantă de până la trei grade și grupa de pantă II cu o pantă de trei până la cinci grade.​​​​​​​


​​​​​​​Structură schematică

Flat roof structure
O structură convențională de acoperiș plat este alcătuită din următoarele: Stratul superior este stratul impermeabil. În mod normal, constă dintr-o membrană de plastic sau bitum cu un singur strat (a). O mare varietate de materiale precum PVC, TPO, FPO sau EVA pot fi utilizate într-o membrană de acoperiș din plastic. De obicei au filet interior pentru a asigura caracteristicile mecanice. Cu membrane de bitum sunt posibile și sisteme multistrat.
​​​​​​Al doilea strat este, opțional și în funcție de utilizare și cerințele de prevenire a incendiilor, un strat termoizolant (b). Materialele izolante conventionale pe acoperisurile plate sunt PIR, PUR, EPS sau vata minerala. Grosimea materialelor izolante variază de la 20 mm la 600 mm, de exemplu în depozitele frigorifice.
Un strat de barieră de vapori (c) este instalat între substrat, așa-numitul strat care poartă sarcina (d) și stratul de izolație termică. Acesta poate fi realizat și din diverse materiale. Baza pentru un acoperiș plat este stratul care poartă sarcina. În Germania, 80% din straturile care poartă sarcina sunt realizate din tablă de oțel trapezoidală. Carcasele portante trapezoidale au în mod normal o grosime de 0,75 - 0,88 mm. Alte substraturi pot fi, totuși, din lemn sau materiale pe bază de lemn, beton, beton ușor și beton celular. Substraturile variază la nivel internațional și regional. De exemplu, ponderea straturilor portante din beton este mult mai mare în țările din sudul Europei precum Italia sau Spania.


​​​​​​​​​​​​​​Încărcături pe acoperișuri

​​​​​​​​​​În general, există o diferențiere între sarcinile aplicabile în mod constant și sarcinile care nu se aplică în mod constant, adică sarcinile variabile. Sarcinile aplicabile în mod constant cuprind greutatea proprie a construcției, precum și componentele conectate permanent cu acoperișul, cum ar fi sistemele solare. Sarcinile care nu acționează în mod constant sunt împărțite în sarcini de vânt de la bătaia vântului și presiunea acestuia, sarcini de trafic de la persoane sau vehicule, încărcături de zăpadă, sarcini de reparații din lucrări de întreținere și sarcini de la căldură, expansiune sau vibrații. Ca parte a prinderii mecanice a acoperișurilor plate, efortul de bătaie a vântului este decisiv. În cazul în care vântul bate cu putere, rolul fixărilor mecanice este de a asigura poziția întregului pachet de acoperiș.

Flat roof side view
Folosind exemplul de prindere a marginii, sunt prezentate un sistem descărcat și unul încărcat. Când sistemul de acoperiș este încărcat, se poate observa cum membrana acoperișului se arcuiește în sus din cauza sarcinii de bătaie a vântului. Acest lucru duce la o problemă în zona cusăturii. 50% din forțele de bătaie ale vântului sunt absorbite uniform de zona cusăturii și deviate în structura de susținere prin intermediul dispozitivului de fixare.
​​​​​​​Sarcina de pe ambele părți ale membranei de acoperiș este transferată prin intermediul dispozitivului de fixare către structura de susținere. Pe de o parte, cusătura de sudură poate fi un punct slab, iar pe de altă parte, rezistența și calitatea inserției de plasă a membranei de acoperiș. În cele mai multe cazuri, defecțiunea se datorează ruperii membranei acoperișului de sub plăcile de tensiune sau neclipsarea plăcii de tensiune. Dacă membrana de acoperiș are proprietăți mecanice ridicate, atunci elementul de fixare poate fi, de asemenea, smuls din substrat.
Flachdach Versuche
Poziția inițială a plăcii metalice rotunde este încă vizibilă. Membrana de acoperiș s-a rupt de-a lungul dispozitivului de fixare. Din aceasta putem deduce că solicitarea de bătaie a vântului și, prin urmare, forța aplicată punctului de atașare, a fost prea mare. O reducere a spațiului de fixare reduce presiunea aplicată punctului de fixare și, prin urmare, reduce și riscul de deteriorare.
EJOT Flachdachbefestiger

Cerințe pentru elementele de fixare pentru acoperiș plat

​​​​​​​Există o serie de cerințe pe care trebuie să le îndeplinească un element de fixare pentru aplicațiile pe acoperișurile plate. Pe lângă funcția statică în ceea ce privește rezistența la tracțiune, un rol important joacă și proprietățile fizice ale clădirii, ținând cont de minimizarea punților termice. De asemenea, este necesară o rezistență la coroziune de ultimă generație. Dacă sunt instalate combinații de elemente de fixare din plastic, rezistența la îmbătrânire trebuie, de asemenea, certificată. În funcție de materialul izolant utilizat, trebuie acordată atenție combinației de elemente de fixare în ceea ce privește rezistența la sarcinile impuse. Procesabilitatea bună, cu același standard de înaltă calitate, dacă este nevoie și mecanic sau sub formă de combinații de elemente de fixare pre-depozitate, completează lista de cerințe privind elementele mecanice de fixare a acoperișului plat.

​​​​​​​În următoarea parte a ghidului nostru pentru acoperișuri plate, vom analiza diferitele tipuri de asigurare a poziției membranelor de impermeabilizare a acoperișului.

Mai ai și alte întrebări?

Te rog să ne scrii la adresa de e-mail:
inforo@ejot.com


MAI MULTE ARTICOLE

Pentru mai multe informații citiți și celelalte ghiduri ale noastre.


Recomandări de produse EJOT pentru acoperișuri plate

teaser-ecotek-t-50-850x444px.jpg

Taler plat EcoTek-T 50


Mai mult

teaser-tkr-4-8-850x444px.jpg

Șurub Dabo® TKR 4,8 \(preasamblat\)


Mai mult

Portofoliu de produse pentru acoperișuri plate

În calitate de specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de elemente de fixare pentru acoperișuri plate pentru diferite substraturi.


Mai mult