Testul de smulgere la vânt

Ghidul acoperișului plat - Partea a 4-a

În părțile anterioare ale ghidului acoperișului plat au fost discutate elementele de bază ale planificării unui acoperiș plat, diferența dintre acoperișurile plate și înclinate, structura unui acoperiș plat, modalitățile de asigurare a poziției și subiectul predimensionării.

Rezultatele testării de smulgere la vânt pot fi informații valoroase pentru crearea unei dimensionări inițiale. Dar ce înseamnă și ce informații poate oferi?

Un test de smulgere la vânt este folosit pentru a determina stabilitatea pozițională împotriva sarcinilor vântului pe sistemele de acoperiș. În cazul sistemelor de etanșare a acoperișurilor atașate mecanic, sarcina de avarie este determinată conform EAD sau DIN 16002.
 

Posibile puncte slabe ale prinderii acoperișului plat

În testul de smulgere la vânt există trei puncte slabe sau posibile scenarii care ar putea cauza o defecțiune a sistemului.
Possible weak points of flat roof fastening
  1. Legătura dintre membrana de acoperiș și placa de tensiune. Aceasta este de obicei cea mai slabă verigă a lanțului. Sarcina de rupere depinde în mare măsură de proprietățile mecanice ale membranei de acoperiș.
  2. ​​​​​​​Legătura dintre placa de tensiune și șurub. Aici, sarcina de rupere depinde în mare măsură de materialul plăcii de tensiune și de geometria capului șurubului.
  3. Legătura dintre șurub și substrat.


​​​​​​​​​​​​​​Configurarea testului

Prüfaufbau
Configurația testului de smulgere la vânt constă din diferite componente și este similară cu o configurație de testare a acoperișului. De exemplu, se folosește un cadru din lemn, care formează dimensiunile exterioare ale articolului de testat. Cadrul are aceleași dimensiuni ca și capacul, în care bătaia vântului este generată ulterior. În cadrul acestui cadru există un profil trapezoidal din oțel. Deasupra sunt 10 cm de material izolator. Membrana de acoperiș este plasată pe materialul izolator și este atașată într-o grilă definită.

Materialul profilului trapezoidal este din oțel și izolația este aleasă astfel încât să aibă un grad inferior sau să se afle în zona celei mai nefavorabile proprietăți. Acest lucru garantează că rezultatele testelor pot fi aplicate și tablelor de oțel ondulate sau trapezoidale care au proprietăți de rezistență mai mare și izolație cu rezistență la compresiune mai mare. Odată ce montajul de testare a acoperișului a fost terminat și suprapunerea membranei de acoperiș a fost sudată, testul se efectuează sub acoperiș. Sub această acoperire, acum sunt generate rafale artificiale de vânt. Acestea provoacă bombarea membranei acoperișului în sus.

Cantitatea, frecvența și intensitatea rafalelor de vânt sunt stabilite în mod specific. O rafală de vânt durează 8 secunde și constă într-o fază în care se formează aspirația vântului. Acesta este apoi menținut timp de 2 secunde și apoi redus în continuare. Următoarea aspirație a vântului începe imediat după aceea. Un ciclu se termină după 1.415 rafale de vânt. Forța se formează lent în timpul unui ciclu. Testul se efectuează până când există o defecțiune în sistem. Un test de smulgere la vânt conform EAD sau DIN 16002 poate dura până la trei zile.
 


Rezultatele

​​​​​​​​​​​​​​Modelul obișnuit de eșec al unui test de smulgere la vânt este ruperea (imaginea din stânga) sau tragerea peste membrana acoperișului (imaginea din dreapta). Acestea reprezintă aproximativ 90% din toate cazurile de defecțiune într-un test de smulgere la vânt. 

Flachdach Versuche
O altă defecțiune, deși se întâmplă rar, este că elementul de fixare este scos din substrat. Frecvența acestei defecțiuni este de aproximativ 8%. Apare în principal cu membrane de acoperiș extrem de puternice și este defecțiunea normală cu sistemele de fixare a șinelor liniare.

​​​​​​​Foarte rar, dar și posibil, este trasarea membranei de acoperiș în spatele cusăturii sudate. În mod normal, aceasta se datorează unei erori de procesare la sudarea membranei de acoperiș sau unei erori de material în materialul țesăturii introduse în membrana de acoperiș.

În urma unui test de smulgere la vânt, clientul primește un raport de testare. Acest raport de testare descrie mai întâi configurația sistemului, inclusiv toate componentele individuale, iar rezultatele sunt determinate cu ajutorul factorilor de corecție și factorilor de siguranță parțiali. Ulterior, configurarea testului este descrisă folosind imagini și eșecul este documentat.

​​​​​​​Valoarea nominală a capacității portante care rezultă din raportul de încercare – aceasta poate fi redusă din nou la o anumită valoare în funcție de sistemul ETA al unui producător – este apoi inclusă în calculul sarcinii vântului. Ne vom ocupa de calculul sarcinii vântului conform DIN EN 1991-1-4 în următoarea parte a ghidului nostru.
 

​​​​​​​Recomandări de produse EJOT pentru acoperișurile plate

Mai ai și alte întrebări?

Te rog să ne scrii la adresa de e-mail:
​​​​​​​inforo@ejot.com


MAI MULTE ARTICOLE

Pentru mai multe informații citiți și celelalte ghiduri ale noastre.


EJOT Product recommendations for flat roofs

teaser-fdd-plus-50-r-850x444px.jpg

Diblu pentru acoperiș plan EJOT® FDD-Plus-50-R


Mai mult

teaser-fdd-plus-s-r-850x444px.jpg

Diblu pentru acoperiș plan EJOT® FDD-Plus-S-R


Mai mult

teaser-flachdachprofil-fp-850x444px.jpg

Profil acoperiș plan EJOT® FP


Mai mult

Portofoliu de produse pentru acoperișuri plate

În calitate de specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de elemente de fixare pentru acoperișuri plate pentru diferite substraturi.


Mai mult