Distanțele față de margine ale șuruburilor autoforante și autofiletante

Ghid șuruburi autoforante - Partea a 4-a

Distanțele față de margine ale șuruburilor autoforante și autofiletante

În părțile anterioare ale ghidului șuruburilor autoforante, ne-am ocupat de diferitele tipuri de șuruburi autoforante, diferitele forme de cap și tipuri de acționare, precum și procesele de fabricație pentru șuruburi autoforante.

Această parte tratează distanțele marginilor care trebuie respectate atunci când se utilizează șuruburi autoforante și autofiletante în componente din lemn, oțel și aluminiu.


Mai puține defecțiuni datorită distanțelor corecte față de margine

Șuruburile autoforante și autofiletante pot fi utilizate pentru diverse aplicații. Domeniul principal de aplicare este fixarea tablelor profilate de oțel și aluminiu, precum și a elementelor sandwich în zona acoperișului și a pereților construcțiilor industriale ușoare. Substructurile pentru componentele menționate sunt în mare parte componente cu pereți subțiri, formate la rece, din oțel și aluminiu, precum și componente din lemn.

Prelucrarea, cerințele și dimensionarea acestor aplicații sunt reglementate de reguli tehnice, standarde și avize. Un punct important atunci când utilizați elemente de fixare este respectarea distanțelor de margine necesare. Defecțiunile datorate golurilor din componentele din lemn, precum și găurile alungite și fisurile din piesele din tablă pot fi prevenite în acest fel. 


Unde pot găsi informații despre distanțele față de margine necesare?

Informațiile sunt furnizate în standardele de dimensionare a diferitelor componente. În funcție de tipul de material, aici sunt utilizate standarde diferite.

Componente din lemn
Informații despre distanțele de margine necesare în componentele din lemn pot fi găsite, de exemplu, în DIN EN 1995-1-1: 2010-12 (Eurocod 5).

Aici trebuie respectați diferiți parametri care au influență asupra distanței de margine necesare:
  • Direcția fibrei lemnului
  • Unghiul dintre forța și direcția fibrei
  • Marginea încărcată/descărcată
  • Diametrul șurubului
  • Folosirea șuruburilor pre-găurite/ne-pre-găurite
Edge distance to the stressed edge for timber components
Tipurile de șuruburi EJOT JF și JT sunt, în general, considerate ca fiind pre-găurite atunci când se calculează distanța dintre muchii. Singura excepție este tipul șurubului JA, aceste șuruburi trebuie să fie pre-găurite (0,7xd). Prin urmare, trebuie luate în considerare doar formulele pentru distanțe minime cu orificiu pilot conform DIN EN 1995-1-1: 2010-12.

Cu toate acestea, tabelele și reprezentările extinse ale DIN EN 1995-1-1: 2010-12 arată rapid că distanța necesară la margini nu poate fi determinată în întregime fără cunoștințe speciale ale standardului construcțiilor din lemn.

​​​​​​​​​​​​Dacă aveți întrebări cu privire la calcularea corectă a distanțelor de margine necesare, experții tehnici de la EJOT vă vor ajuta și vă vor sfătui cu plăcere.

Componente din oțel și aluminiu
Este mai ușor să determinați distanța dintre margini atunci când utilizați componente din oțel și aluminiu. DIN EN 1993-1-3: 2010 (Eurocod 3) reglementează distanțele la margini pentru componentele din oțel cu pereți subțiri.

Singurii parametri care trebuie luați în considerare sunt:
  • ​​​​​​​Diametrul șurubului
  • Diferențierea dintre muchia încărcată/descărcată
  • Direcția forței
Edge distance to the stressed edge for metal components
O diagramă și un tabel ca bază pentru calcul, care sunt incluse în DIN EN 1993-1-3: 2010, ajută la calcularea distanțelor corecte ale marginilor.

​​​​​​​​​​​​Este la fel de simplu cu componentele din aluminiu cu pereți subțiri. Aici puteți găsi informațiile din DIN EN 1999-1-4: 2010: 05 (Eurocod 9) rezumate într-o singură reprezentare.

Mai ai și alte întrebări?

Te rog să ne scrii la adresa de e-mail:
​​​​​​​inforo@ejot.com


MAI MULTE ARTICOLE

Pentru mai multe informații citiți și celelalte ghiduri ale noastre.


Recomandări de produse EJOT din gama șuruburilor autoforante

Pentru structuri din lemn

teaser-jt3-2-6-5-850x444px.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-2-6,5


Mai mult

JF3-Plus-6,8

EJOFAST® self-drilling screw JF3-Plus-6.8


Go to product

Pentru substructuri din oțel

teaser-jt3-6-5-5-850x444px.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-6-5,5


Mai mult

teaser-jt3-12-5-5-850x444px.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-12-5,5


Mai mult

Portofoliu de produse pentru șuruburile autoforante

În calitate de specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de șuruburi autoforante pentru construcții industriale ușoare.


Mai mult