Stiluri și tipuri de acționare ale capului șuruburilor

Ghid șuruburi autoforante - Partea a 2-a

După ce ne-am ocupat de diferitele tipuri de șuruburi din prima parte a ghidului șuruburilor autoforante, în al doilea articol ne vom ocupa de stiluri și tipuri de acționare ale capetelor acestora. 

Pe lângă funcționalitate, optica capetelor șuruburilor de asemenea joacă un rol important. În cele ce urmează, vom arunca o privire mai atentă la cele mai comune stiluri de cap și turația șuruburilor autoforante:​​​​​


Cap hexagon și acționare cap hexagon

În cazul șuruburilor cu cap hexagonal, vorbim de șuruburi hexagonale (numite și șuruburi cheie). Ca acționare, capul hexagonal are marele avantaj că suprafețele capului realizează o transmisie mai mare a puterii și șurubul poate fi prins din toate părțile. Este nevoie de puțin mai mult spațiu în punctul de înșurubare pentru utilizarea unei chei. Cu toate acestea, combinația cu cheie permite o ghidare bună și sigură a șurubului în timpul procesului de găurire.

​​​​​​​Acest stil de cap este deosebit de răspândit pentru șuruburi de găurire și autofiletare și este utilizat în principal pentru fixarea panourilor sandwich în zona acoperișului. Ca exemplu, avem seria de produse EJOT JT3, JT4 și JZ5.
Head geometries

Cap semirotund cu TX

Capul semirotund este caracterizat de o acționare internă, care este de obicei o acționare internă hexalobulară.

Șuruburile cu cap semirotund sunt utilizate în special pe fațade. Înălțimea redusă a stilului capului arată doar puțină umbră și, prin urmare, necesită puțin spațiu. Capul larg permite, de asemenea, acoperirea punctelor de alunecare și contribuie la aspectul estetic al fațadei.

​​​​​​​Pentru șuruburile cu cap semirotund, cum ar fi șuruburile EJOT FR, vă recomandăm un instrument special de reglare pentru prelucrare. Instrumentul EJOT FR înconjoară capul șurubului astfel încât acesta să se sprijine pe filetul capului șurubului și astfel șurubul să fie bine așezat. Acest lucru previne flambarea laterală a dispozitivului de fixare, iar șurubul este înșurubat precis și în siguranță.

Cap plat cu TX

Capul plat este, de obicei, caracterizat de o acționare internă hexalobulară.

Deoarece după înșurubare se poate observa doar o ușoară curbură în formă de lentilă, capul șurubului este adesea folosit pe fațade. Forma capului joasă și largă se îmbină discret în imaginea de ansamblu, în special cu fațadele estetice.

​​​​​​​Uneltele suplimentare contribuie, de asemenea, la manipularea ușoară și la ghidarea sigură a șuruburilor. EJOT a dezvoltat un instrument LT pentru șuruburile EJOT cu cap plat (șuruburi LT). Instrumentul de fixare se sprijină pe întreaga suprafață a capului șurubului, prevenind flambajul lateral al dispozitivului de fixare în timpul instalării.

Cap înecat cu TX

Capul înecat este, de asemenea, caracterizat de obicei printr-o acționare internă hexalobulară. Capul se scufundă complet în material, astfel încât să fie la nivel cu suprafața componentei.

​​​​​​​​​​​​​​Acest stil de cap este folosit frecvent la înșurubarea componentelor din lemn. Capul este tras în componentă. Flambarea elementului de fixare nu joacă aici un rol major, deoarece șurubul pătrunde foarte repede în lemn. În cazul construcțiilor metalice, stilul cu cap conic trebuie să fie înfundat în prealabil, altfel șurubul nu se poate trage singur în componentă.

Fapte interesante despre tipurile de capete ale șuruburilor

​​​Tipurile de capete hexagonale și hexalobulare deja afișate pot fi găsite ca și capete externe și interne. În comparație cu capetele încrucișate și cu slot, acestea au o transmisie și mai bună a puterii, motiv pentru care sunt utilizate în principal pentru anumite domenii de aplicare.
Screw drives
În acest articol ne-am familiarizat cu cele mai comune tipuri de șuruburi cu cap autoforant, fiecare dintre ele având propriile avantaje și proprietăți fiind utilizate în diferite aplicații. În următoarea parte a ghidului pentru șuruburi autoforante, vă vom duce într-o călătorie în producție și vă vom arăta pașii individuali în producția de șuruburi autoforante.

Mai ai și alte întrebări?

Te rog să ne scrii la adresa de e-mail:
​​​​​​​inforo@ejot.com


MAI MULTE ARTICOLE

Pentru mai multe informații citiți și celelalte ghiduri ale noastre.


Recomadări de produse EJOT din gama șuruburilor autoforante

teaser-JT3-D-12H-5-5x6-3-850x444.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-D-12H-5,5/6,3


Mai mult

teaser-JF3-LT-2-5-x5-KD16-850x444.jpg

EJOFAST® Șurub autoforant JF3-LT-2-5,5 KD16


Mai mult

teaser-JT3-WD-6-5-5-850x444.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-WD-6-5,5


Mai mult

teaser-JT3-FR-2H-Plus-5-5x25-850x444.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-FR-2H-Plus-5,5


Mai mult

teaser-Steckschluesseleinsatz-850x444.jpg

Cheie tubulară 1/4''


Mai mult

teaser-fr-tool-kunststoff-850x444.jpg

EJOT® FR Tool plastic


Mai mult

teaser-fr-tool-850x444.jpg

EJOT® FR Tool


Mai mult

Portofoliu de produse pentru șuruburi autoforante

În calitate de specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de șuruburi autoforante pentru construcții industriale ușoare.


Mai mult