Tipuri de șuruburi

Ghid șuruburi autoforante - Partea 1

Conexiunea cu șurub ca soluție de fixare mecanică este încă metoda clasică de conectare a componentelor între ele.
​​​​​​​
​​​​​​​În prima parte a ghidului nostru pentru șuruburi autoforante vă vom oferi o prezentare generală a diferitelor tipuri de șuruburi și veți afla mai multe despre caracteristicile speciale respective.


​​​​​​​Două tipuri de șuruburi în construcțiile industriale ușoare

În domeniul construcțiilor industriale ușoare, facem practic diferența între șuruburi autofiletante (numite și filetare) și șuruburi autoforante. Să aruncăm o privire mai atentă asupra proprietăților respective ale acestor tipuri de șuruburi:

Types of screws

Șuruburile autofiletante

Șuruburile autofiletante sunt șuruburi de etanșare fără vârf de găurire.

Șuruburile autofiletante etanșează orificiul către exterior și îl protejează astfel de umezeală. Prin urmare, sunt utilizate în principal în zonele exterioare de pe fațade sau acoperișuri. Deoarece șuruburile nu au un punct de găurire, trebuie făcut mai întâi un orificiu traversant într-o etapă anterioară de lucru. Cu toate acestea, filetul este apoi format automat în procesul de înșurubare. Acest lucru elimină operațiunile de lucru și folosirea altor unelte, cum ar fi burghiele sau unele elemente de fixare, cum ar fi piulițele.

De asemenea, șuruburile autofiletante se diferențiază în funcție de fixarea lor, în substructuri din lemn sau metalice/oțel. În funcție de substructură, acestea au proprietăți diferite.

Fixare pe substructuri din lemn
Pentru a obține valori mari de capacitate portantă în lemn, șuruburile au filet grosier. Aceasta se caracterizează printr-un pas mare și o adâncime mare de teșire în geometria filetului. Șuruburile EJOT din seria JA sunt un exemplu în acest sens.

Fixare în substructuri din oțel
Pentru utilizarea în oțeluri mai groase, totuși, sunt necesare șuruburi cu o geometrie a filetului mai fină pentru a forma un filet fin. Șuruburile EJOT JZ3 pot fi denumite aici ca exemplu.

În cazul elementelor de fixare pentru substructuri din oțel, se face și o distincție între două „forme de vârf”. Șuruburile JZ au un filet cu pas fin – adică un capăt tocit – în timp ce șuruburile JB au un filet cu pas fin cu vârf. Acestea din urmă sunt potrivite pentru substructuri din oțel mai subțiri, deoarece vârful este mai bine poziționat în orificiul pilot.


​​​​​​​Șuruburile clasice autoforante

Șuruburile clasice autoforante reprezintă o îmbunătățire suplimentară a șuruburilor de etanșare. Aici, șuruburile autofiletante sunt combinate cu un burghiu de tăiere. Vorbim de șuruburi autoforante, deoarece nu este nevoie să găuriți în prealabil substructura. Orificiul traversant, filetul intern și fixarea au loc într-o singură etapă de lucru.

​​​​​​​În funcție de materialul șurubului, șuruburile clasice autoforante sunt potrivite pentru piese din diferite materiale precum oțel sau aluminiu. În industria construcțiilor, acestea sunt utilizate pentru fixarea profilelor trapezoidale și a panourilor tip sandwich. Există atât șuruburi autoforante cu capacitate redusă de găurire (numite și performanță de găurire) pentru tablă subțire, cât și șuruburi cu capacitate mare de găurire, cum ar fi EJOT JT3-18, care decupează substructuri groase din oțel de construcție până la o grosime de 16. mm.
Length of drill point
Șuruburi autoforante cu șpan redus
Șpanul este de obicei produs atât de șuruburi autoforante, cât și de șuruburi autofiletante. Acest șpan trebuie îndepărtate într-o etapă de lucru separată pentru a preveni ruginirea. Șuruburile autoforante cu șpan redus reprezintă o etapă ulterioară a șuruburilor autoforante. Pre-găurirea construcției sau tăierea filetului nu este necesară aici. Șuruburile din familia EJOFAST® pot fi menționate ca exemplu. Geometria unică a vârfului șuruburilor autoforante EJOFAST® pătrunde în tabla subțire formând așchii reduse. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu există nicio îndepărtare ulterioară a acestora. Șuruburile autoforante cu șpan redus sunt ideale pentru conexiunile din tablă subțire sau pentru fixarea tablei pe lemn.


​​​​​​​Caracteristici speciale ale șuruburilor autoforante

După ce am analizat cele două tipuri de șuruburi, am dori să încheiem cu câteva caracteristici speciale ale șuruburilor pentru construcțiile industriale ușoare:

Diametrul
Șuruburile pentru construcțiile industriale ușoare au de obicei un diametru de la 4,8 mm până la 8,0 mm.

Undercut
Pentru conexiunile din tablă subțire se folosesc șuruburi cu o tăietură. Aceasta este o zonă fără filet direct sub capul șurubului. Această secțiune minimizează decaparea tablei, ceea ce poate însemna o pierdere a capacității de încărcare. În plus, oferă protecție la întoarcere, care previne slăbirea neintenționată a șurubului și pierderea etanșeității acoperișului.
 
Special features of self-drilling screws – The free spin zone
Materialul
Pe lângă șuruburile autoforante din oțel tratat termic, piesele șuruburilor sunt adesea realizate din două materii prime diferite. Acestea sunt așa-numitele șuruburi bimetalice. Capul șurubului, tija și filetul sunt realizate din oțel inoxidabil rezistent la rugină pentru a asigura o conexiune permanent rezistentă la coroziune. Deoarece oțelul inoxidabil nu atinge duritatea necesară pentru a pătrunde în componentele din oțel, vârful de găurire este realizat din oțel călit.

​​​​​​​În acest articol am aflat despre două tipuri diferite de șuruburi cu proprietățile și caracteristicile speciale ale acestora. În următoarea parte a ghidului pentru șuruburile autoforante, veți găsi informații despre unitatea și diferitele stiluri de cap ale șuruburilor autoforante.

Mai ai și alte întrebări?

Te rog să ne scrii la adresa de e-mail: 
​​​​​​​inforo@ejot.com


MAI MULTE ARTICOLE

Pentru mai multe informații citiți și celelalte ghiduri ale noastre.


Recomandări de produse EJOT pentru șuruburile autoforante

teaser-jt3-18-5-5-850x444.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-18-5,5


Mai mult

JF3-Plus-6,8

EJOFAST® self-drilling screw JF3-Plus-6.8


Go to product

teaser-ja1-6-5-850x444.jpg

CORREMAKS® Șurub autofiletant JA1-6,5


Mai mult

teaser-jz5-8-0-850x444.jpg

EJOT® Șurub autofiletant JZ5-8.0


Mai mult

teaser-jt2-6-5-5-850x444.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT2-6-5.5


Mai mult

teaser-jt3-2h-plus-5-5-850x444.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-2H-Plus-5.5


Mai mult

Portofoliu de produse pentru șuruburi autoforante

În calitate de specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de șuruburi autoforante pentru construcții industriale ușoare.


Mai mult