​​​​​​​Utilizarea șuruburilor de inox A2/A4/HCR, cu excelente proprietăți anticorozive

Utilizarea organelor de asamblare (șuruburilor) din inox la construcţiile industriale ușoare este deja standardizată în statele dezvoltate ale lumii, mai ales la aplicaţii ce presupun fixarea foilor trapezoidale de tablă și a panourilor sandwich. În ultima perioadă, tendinţa respectivă începe să prindă contur și pe piaţa din România, numărul de proiecte la care se impun astfel de condiţii fiind în creștere de la un an la altul. O explicaţie rezidă inclusiv în faptul că raportul preţ-beneficii oferit de aceste soluţii este foarte atractiv. Pe lângă protecţia îndelungată la coroziune, ce implică costuri ulterioare  de exploatare nule, șuruburile din inox asigură o serie de avantajele nete, mai puţin cunoscute.
Astfel, conductivitatea termică este de trei ori mai scăzută în raport cu valoarea aferentă șuruburilor zincate (λ în cazul oţelului inox este de 15 W/mK, faţă ce λ pentru oţelul zincat ce ajunge până la 45 W/mK). De asemenea, materialul din oţel inoxidabil este mult mai flexibil faţă de alternativa clasică, iar șuruburile se comportă mai bine la solicitările de forfecare și tracţiune, ceea ce implică o exploatare sigură atât din punct de vedere static, cât și dinamic.
A9R13f5iv5_1r8rya9_acs.jpg

Garanţie de până la 50 de ani, graţie proprietăţilor intrinseci ale materialului


Șuruburile din inox pot fi vopsite în câmp electrostatic, în culorile elementelor structurale ale tablei sau panoului sandwich, oferind o calitate și durabilitate net superioare, întrucât prin operaţiunea de sablare, care o precede pe cea de vopsire, este exclusă pierderea protecţiei la coroziune, ca în cazul șuruburilor zincate. În aceste condiţii, termenul de garanţie se extinde până la 50 de ani. În agrementele tehnice europene  ETA 10/0200 și ETA 13/0177 este specificată folosirea șuruburilor din inox pentru toate zonele și mediile unde poate apărea coroziunea, atât la interior, cât și la exterior. Conform standardului DIN EN ISO 3506, elementele de fixare mecanică pot fi produse din materiale din grupa A2 sau A4. Modelele din prima categorie sunt recomandate pentru folosirea în mediile slab sau moderat corosive (din orașe  sau zone industriale), pentru cele puternic corosive (zone industriale sau de coastă) fiind folosite produse din grupa  A4. În ceea ce privește ariile cu un nivel ridicat al riscului de coroziune (cum ar fi zone industrializate foarte poluate, medii  chimice sau marine) experţii EJOT recomandă utilizarea materialului 1.4529 (HCR – High Corrosion Resistant).