Parcul solar face ca zonele iradiate să fie utilizate

EJOT furnizează soluții de fixare pentru Cernobîl

Chiar și la 35 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, zonele de până la 10 km din jurul blocului reactor 4 avariat nu sunt utilizabile pentru oameni. Nu trebuie să fie așa, au decis cei de la compania ucraineană RODINA și ENERPARC AG din Hamburg, care și-au unit forțele și au înființat un parc solar în zona iradiată. Nu în ultimul rând, un semn simbolic: Viitorul vine și la Cernobîl.

Pe 26 aprilie 1986, o explozie a distrus reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, provocând unul dintre cele mai mari dezastre nucleare ale omenirii. Numeroase persoane și-au pierdut viața ca urmare a consecințelor directe și indirecte ale dezastrului. O zonă de aproximativ 6.400 km² din jurul centralei avariate a trebuit să fie abandonată din cauza expunerii mari la radiații. S-a presupus că nu poate fi folosit de oameni timp de sute, dacă nu mii de ani.

Recăpătarea utilităţii
„Let’s Green It” – acesta este motto-ul consorțiului germano-ucrainean RODINA - ENERPARC AG. Scopul: zonele contaminate de dezastrul nuclear de la Cernobîl ar trebui făcute din nou utilizabile și readuse la viață. După mai bine de patru ani de planificare, venise în sfârșit momentul. În octombrie 2017, au început lucrările de construcție a unui sistem solar în spațiu deschis de 1 MWp pe o suprafață de 1,6 ha chiar lângă sarcofagul reactorului distrus. Sistemul cu 3.762 de module solare, care a fost finalizat în iunie 2018, livrează acum aproximativ 1.024 MWh de energie electrică anual – suficient pentru 250 de gospodării de patru persoane. Energia generată la Cernobîl este utilizată în prezent pentru clădirile din jur, care sunt dedicate în primul rând eliminării și dezmembrării centralei – fixat pe aproape 50 de ani, pentru că atât mai durează contractul de închiriere pentru zona pe care se află sistemul open-space.

Șuruburi de calitate germană pentru Cernobîl
Construcția sistemului fotovoltaic în zona iradiată a adus cu sine câteva trăsături deosebite care au trebuit să fie luate în considerare în planificare și construcție. De exemplu, săpatul sau dragarea nu era permisă pe șantier pentru a nu elibera radiații din sol. Toate liniile necesare sistemului trebuiau trasate deasupra solului în blocuri de ciment special construite. Know-how-ul pentru construcția sistemului solar a venit de la compania ENERPARC din Hamburg, care a mizat și pe calitatea Made in Germany la conectarea componentelor substructurii de ansamblu. Au fost folosite în total aproape 6.000 de șuruburi autoforante și aproape 12.000 de șuruburi filetate de la EJOT. Aceste șuruburi EJOT sunt fabricate din oțel inoxidabil A2 de înaltă calitate. Sunt deosebit de rezistente la coroziune și proiectate pentru o conexiune fiabilă și de lungă durată.

Șuruburile JZ3-6.3x19 E16 sunt folosite pentru conectarea profilelor de susținere. Ele formează un filet în orificiul pre-găurit sau pre-perforat și creează astfel o legătură strânsă și sigură. Sunt potrivite pentru fixarea componentelor din oțel și/sau aluminiu. JZ3 instalat în parcul solar de la Cernobîl a primit recent un succesor și mai puternic sub forma JZ5. JZ5 este cel mai puternic șurub autofiletant al EJOT de până acum și are rezultate deosebit de bune atunci când este utilizat în materiale de înaltă rezistență.

Șuruburile autoforante JT3-6-5.5x25 E16 sunt fabricate din oțel inoxidabil cu burghiu din oțel călit și sunt folosite pentru atașarea profilelor de susținere la substructură. Ele își arată punctele forte în special atunci când sunt utilizate rapid și flexibil, deoarece nu este nevoie de pre-găurire. De asemenea, sunt potrivite pentru utilizare în oțel și aluminiu și cu o combinație a acestor două materiale până la o grosime totală a conexiunii de 6 mm. 
 
EJOT self-drilling screws and self-tapping screws were used in Chernobyl

Șurubul autoforant JT3 (stânga) se caracterizează în special prin utilizare rapidă și flexibilă, deoarece nu este nevoie de pre-găurire. JZ5 (dreapta) este succesorul șurubului autofiletant JZ3 instalat în parcul solar de la Cernobîl și este ideal pentru fixarea tablelor de profil și a elementelor sandwich pe substructuri din oțel.

ENERPARC și EJOT lucrează împreună ca parteneri de mulți ani. Calitate constantă, fiabilitatea livrării, fiabilitatea în condiții competitive, servicii bune și consiliere orientată spre soluții –  ENERPARC știu că au alături un partener solid în afacerea de familie germană EJOT.

Produse de încredere pentru cele mai înalte cerințe de siguranță
Reactorul de la Cernobîl nu este necunoscut experților de la EJOT. După o perioadă de construcție de aproape 10 ani, în iulie 2019, noua husă de protecție „New Safe Confinement”, cunoscută și sub denumirea colocvială de „Arcul de la Cernobîl”, a fost pusă în funcțiune peste vechiul sarcofag al Blocului 4 avariat. Aproape trei milioane de șuruburi autoforante EJOT JT3 au fost utilizate și țin în mod fiabil diverse profile trapezoidale și intermediare, precum și elemente ale placajului interior și exterior. Pentru a asigura durabilitatea noului capac de protecție și, astfel, și îmbinările sale cu șuruburi, au fost comandate rapoarte speciale pentru a examina influența radiațiilor radioactive asupra oțelurilor inoxidabile. „Suntem conștienți de marea responsabilitate pe care ne-am asumat-o participând la acest proiect. În același timp, totuși, suntem și foarte mândri că am reușit să aducem o contribuție la acest proiect de construcție, care este extrem de important pentru noi toți, cu produsele noastre de înaltă calitate și durabile”, explică directorul general EJOT Construction Fasteners. Dr. Jens Oliver Weber.

Recomandări de produse EJOT® pentru sisteme solare și fotovoltaice pe suprafețe exterioare


Vezi produse

AVEȚI NEVOIE DE CONSULTANȚĂ INDIVIDUALĂ? 

Vă rugăm să ne trimiteți un email.
inforo@ejot.com


PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII DESCĂRCAȚI BROȘURA