Caracteristici

  • Anul construcției imobilului: 2020/2021
  • Dimensiunea spațiului verde:
    • - Fațada de est + curtea interioară: aprox. 600 m²
    • - Foyer: aprox. 60 m²
  • Proprietar: ENNI Energie & Umwelt Niederrhein GmbH, 47441 Moers
  • Planificare: Carpus + Partner AG, 52074 Aachen
  • Planificare ecologică: GDL Belke GmbH, 57368 Lennestadt


În Moers, pe Rinul de Jos, noua clădire administrativă a ENNI Stadt & Service Niederrhein AöR, care a fost construită în 2021, este un proiect emblematic în ceea ce privește fațadele verzi. Cu o suprafață de 600 de metri pătrați, fațada de est este cea mai mare grădină verticală din Germania până în prezent (din mai 2022). Spațiul verde format din aproximativ 56.000 de plante este susținut de sistemul de substructură CROSSFIX®. Fațada verde cu interacțiunea sa colorată a peste 30 de arbuști și ierburi cu flori diferite demonstrează impresionant potențialul uriaș pe care acest tip de design de fațadă îl are de oferit – atât în ceea ce privește aspectele vizuale și ecologice, cât și alte aspecte pozitive pentru utilizarea clădirii.
 

Avantajele unei fațade verzi

Există o listă lungă de argumente în favoarea fațadelor verzi. Spațiile verzi captează substanțe nocive și ajută la îmbunătățirea durabilă a climei. În special în zonele urbane, în care nu este posibilă nicio nouă plantare din cauza lipsei de spațiu. O fațadă verticală verde oferă o opțiune flexibilă de a construi spații verzi. Vara, înverzirea verticală oferă umbră fațadei, păstrând interiorul plăcut răcoros, în timp ce iarna are un efect termoizolant. În plus, are un efect pozitiv asupra izolației fonice. Plantele absorb zgomotul și oferă habitate pentru animale mici și insecte benefice importante, care sunt rare în centrele orașelor. Fațada verde nu oferă doar avantaje din punct de vedere ecologic. Posibilitățile flexibile de proiectare pentru fațade sunt aproape nesfârșite.

Sistem de ecologizare montat pe perete

O modalitate obișnuită de a crea o fațadă verde este utilizarea vegetației montate pe perete, cunoscută și sub numele de perete viu, care constă din materiale vegetale individuale. Un sistem de acest tip a fost folosit la ENNI din Moers. Avantajul acestor sisteme este că buzunarele de plante sunt livrate la șantier pre-plantate și astfel îndeplinesc imediat obiectivele de proiectare. Senzorul și tehnologia de irigare de ultimă oră, controlate de aplicație, asigură ca plantele să primească îngrijirea de care au nevoie în orice moment. Această fațadă high-tech, valoroasă din punct de vedere ecologic, necesită o substructură robustă care să satisfacă toate cerințele în ceea ce privește fizica clădirii, integritatea structurală, protecția împotriva incendiilor și compatibilitatea. Sistemul de substructură CROSSFIX® este alegerea ideală pentru instalarea de verdeață montată pe perete. Este fabricat din oțel inoxidabil, deci are un conținut extrem de scăzut de punți termice, are o capacitate portantă mare, este foarte rezistent la foc și poate fi utilizat cu flexibilitate maximă datorită geometriei sale unice. Acest lucru permite o gamă largă de opțiuni de proiectare și o adaptare optimă la condițiile structurale, cum ar fi proiecțiile sau deschiderile de perete.

Informații detaliate despre sistemul de substructură CROSSFIX® sunt disponibile aici.