Calculul sarcinii vântului

Ghid acoperiș plan - Partea 5

Ghidul acoperișului plat a tratat deja elementele de bază ale planificării unui acoperiș plat, diferența dintre acoperișurile plate și înclinate, structura unui acoperiș plat, diferite tipuri de ancorare cu membrane pentru acoperiș și subiectul dimensionării inițiale, inclusiv testul bătăii vântului.

După finalizarea cu succes a testului de bătaie a vântului (discutat deja în partea anterioară a ghidului acoperișului plat), EJOT va furniza clientului un raport de testare cu proiectarea sistemului, inclusiv toate componentele individuale, factorii de corecție și factorii de siguranță parțiali. Valoarea de proiectare a capacității portante determinată pe baza raportului de încercare oferă una dintre bazele verificării statice. Ediția actuală a ghidului nostru se va ocupa de performanța încărcăturii vântului în detaliu și va arăta care informații sunt absolut necesare pentru performanță.


​​​​​​​Zona vântului și rugozitatea terenului

Wind zone in Germany
În primul rând, zona vântului este crucială. Germania este împărțită în patru zone de vânt și diferă semnificativ de la centrul Germaniei la zona de coastă. Zonele de vânt sunt definite în anexa națională a DIN EN 1991-1-4. Amplasarea geografică a clădirii determină zona de vânt aplicabilă. O listă publicată și actualizată în mod regulat la DIBt (Institutul German pentru Tehnologia Construcțiilor) conține o alocare a zonelor de vânt în funcție de limitele administrative și este atribuită în mod clar pe baza numărului de cod al municipiului. Mai mult, trebuie specificat ce rugozitate a terenului există la locul clădirii. Sunt definite patru categorii de teren:
  • ​​​​​​​Teren Categoria GK I: mare deschisă, lacuri cu cel puțin 5 km de spațiu deschis în direcția vântului; teren plat neted, fără obstacole
  • Teren Categoria GK II: teren cu gard viu, ferme individuale, case
  • Categoria de teren GK III: suburbii, zone industriale sau comerciale
  • Categoria de teren GK IV: zone urbane în care cel puțin 15% din suprafață este acoperită cu clădiri a căror înălțime medie depășește 15 m.

Anexa națională germană DIN EN 1991-1-4 arată o modalitate de a determina presiunea vitezei de rafală folosind profile de control. Profilele de control sunt zonele interioare, de coastă, precum și insulele Mării Baltice și ca al treilea profil, insulele Mării Nordului. Această clasificare este foarte populară.


​​​​​​Geometria clădirii

​​​​​​​În ceea ce privește geometria clădirii, datele cheie din planul de sol, forma acoperișului, panta acoperișului și caracteristicile distinctive din zona acoperișului, cum ar fi înălțimea și designul mansardei sunt factorii determinanți. Un parapet provoacă modificări ale fluxului la marginea acoperișului și duce la o reducere a sarcinilor de aspirație a vântului în zonele de colț și de margine. Indirect, sunt necesare doar informații despre înălțimea parapetului și numărul de elemente de fixare a acoperișului plat dintr-un proiect poate fi redus.
Schematic illustration of a flat roof area
La calcularea sarcinii vântului, suprafața acoperișului este împărțită în patru zone. Cele mai mari forțe de aspirație ale vântului apar în zonele de colț și margini. Prin urmare, numărul de elemente de fixare este, de asemenea, cel mai mare în aceste zone. Dimensiunea și poziția zonelor pot fi găsite în măsurătorile preliminare pregătite de EJOT.

​​​​​​​​​​​​​​Trei seturi de reguli sunt decisive în determinarea tipului și numărului de elemente de fixare în acoperișul plat: ghidul pentru acoperiș plat, DIN 18531, precum și DIN 18338. În următoarea parte a ghidului pentru acoperiș plat, vom arunca o privire mai atentă la ceea ce spun ei și la modul în care ar putea fi diferite.

Portofoliu de produse pentru acoperișuri plate

În calitate de specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de elemente de fixare pentru acoperișuri plate pentru diferite substraturi.


Mai mult