Elemente de fixare și materiale de bază

Ghid ancore pentru fixări grele - Partea 1

Noul ghid ancore pentru sarcini grele vă oferă acum sfaturi utile și informații despre toate aspectele tehnologiei de ancorare în mod regulat.

În prima parte, citiți de ce materialul de bază este unul dintre cei mai importanți factori pentru determinarea elementului de fixare potrivit

Pe lângă greutatea proprie a sistemului de fixat și sarcinile care trebuie aplicate, materialul de bază este unul dintre cei mai importanți factori în determinarea dispozitivului de fixare potrivit. În acest articol am dori să vorbim despre diferitele materiale minerale de bază.  


Din ce material este realizat materialul de bază?

În industria construcțiilor, întâlnim diferite opțiuni ca materiale de bază. Pe lângă materialul natural de construcție lemn, materiale pe bază de lemn sau materiale metalice precum oțel sau aluminiu, există un număr mare de materiale de construcție minerale. Acestea din urmă sunt materiale de construcție anorganice, nemetalice, realizate din componente cristaline. Componentele joacă un rol important deoarece densitățile brute și rezistențele depind de ele.
 

Cele mai importante materiale de construcție minerale din materialul de bază

Beton

Betonul este un material de construcție mineral realizat dintr-un amestec de ciment, aditiv și apă. Cât timp betonul este încă prelucrabil, vorbim de „beton proaspăt”, în faza de întărire se numește „beton verde” iar când atinge rezistența nominală este „beton întărit”.


Betonul este unul dintre cele mai utilizate materiale de construcție la nivel mondial și prima alegere pentru clădirile industriale datorită rezistenței sale ridicate la compresiune. În clădirile rezidențiale se găsește în principal în fundații, elemente de susținere, tavane și scări.

Atunci când utilizați elemente de fixare, totuși, este esențial să acordați atenție dacă este beton fisurat sau nefisurat.
 
Ungerissener Beton als Beispiel für eine Betonart

Zidărie

Zidăria  este o componenta realizata din pietre naturale sau artificiale. Există multe tipuri diferite de cărămizi. Caracteristica cărămizii (de exemplu, densitatea brută, agentul de legare, rezistența la compresiune) este decisivă pentru alegerea elementelor de fixare. Dacă nu se știe din ce cărămidă este făcută zidăria, sunt necesare teste de smulgere pentru a determina capacitatea de încărcare a suprafeței. Găurirea de probă și praful de foraj rezultat oferă deja informații inițiale asupra tipului de cărămidă.

Cărămizile utilizate frecvent în zidărie sunt:
 
 • Cărămizi solide
  Cărămizile solide sunt cele mai clasice în zidărie. Sunt utilizate în fațadele clădirilor rezidențiale și pentru pereții despărțitori din ansambluri industriale. Din această cărămidă găsim pereți portanți, mai ales în clădirile vechi.
 • Cărămizi silico-calcaroase
  Datorită densității lor brute ridicate și preciziei la dimensiune, cărămizile silico-calcaroase sunt adesea folosite în zidăria de fațadă. Pe lângă izolarea fonică, acestea îndeplinesc și funcții optice. În construcții industriale sunt utilizate ca pietre de plan de format mare.
 • Cărămizi perforate
  Cărămizile perforate sunt, de asemenea, cărămizi clasice. Se folosesc de preferință în construcții care necesită un anumit nivel de izolare termică, cum ar fi în construcțiile de case și apartamente private.
 • Pietre naturale
  ​​​​​​​Pietrele din granit, bazalt, var sau nisip sunt pietre naturale care au proprietăți complet diferite, precum duritatea. Găsim adesea piatra naturală în zidăria de fațadă sau în clădirile istorice ca fundație sau bază.
Vollziegel, Kalksandlochstein und Hochlochziegel als Beispiele für Mauerwerk

Materiale de construcție ușoare

Materialele de construcție ușoare sunt materii prime și de construcție care au o densitate brută relativ scăzută. Ele constau de obicei din materiale anorganice ușoare, poroase, cum ar fi piatra ponce și argila expandată.

Datorită proprietăților poroase, greutatea pietrelor este redusă. Acest lucru oferă mari avantaje în manipulare și prelucrare. De asemenea, au proprietăți bune de izolare termică. În ceea ce privește izolarea fonică, totuși, au rezultate mai slabe decât materialele de construcție solide.

În ciuda greutății reduse, unele materiale ușoare pot fi utilizate în structurile portante. Blocurile de piatră ponce goale sau pietrele mari din BCA sunt deosebit de populare în construcția de case și apartamente. Pietrele de zidărie ușoare de format mic realizate din piatră ponce sau beton gazos se găsesc adesea în pereții despărțitori neportanți.

​​​​​​​
Porenbeton und Bims als Beispiele für Leichtbaustoffe

Recomandări de produse EJOT pentru tehnologia de ancorare

teaser-ba-v-plus-850x444px.jpg

Ancoră bolț BA-V Plus


Vezi produs

teaser-betonschraube-jc2-kb-850x444px.jpg

Șurub beton JC2-KB Plus


Vezi produs

Portofoliu de produse pentru tehnologia de ancorare

Ca specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de soluții pentru ancorarea și conectarea componentelor pe substraturi solide în domeniul tehnologiei de ancorare.


Vezi produse