Betonul fisurat

Ghid ancore pentru sarcini grele – Partea 2

Noul ghid, ancore pentru sarcini grele vă oferă acum sfaturi utile și informații despre toate aspectele tehnologiei de ancorare.

În a doua parte a ghidului nostru de ancorare pentru sarcini grele, vom trata în detaliu substratul „beton fisurat” și vom arăta cerințele acestui material de construcție pentru elementele de ancorare.


Betonul fisurat

În primul nostru articol despre diferitele elemente de ancorare, am descris rezistența mare la compresiune a betonului ca un avantaj semnificativ. Cu toate acestea, rezistența la tracțiune este foarte scăzută, astfel încât fisurile mici apar chiar și la solicitări de tracțiune scăzute.

Acum, pentru a înțelege care parte a unui tavan este partea fisurată și care este partea nefisurată, ne putem imagina o placă simplă, subțire, care traversează un pârâu ca un pod. Greutatea proprie a plăcii și greutatea adăugată de oameni fac ca placa să se îndoaie. Tensiunea de încovoiere din interiorul plăcii are ca rezultat o sarcină de compresie pe partea superioară a plăcii și o tensiune de tracțiune pe partea inferioară.


Dacă există mai multe suporturi, zonele de tensiune și compresie se alternează după cum arată următoarea imagine:
 
Cracked concrete
Partea inferioară este alungită din cauza expansiunii. Se creează o forță de tracțiune care rupe suprafața.


Zone de tracțiune și compresie în construcții

​​​​​Distribuția zonelor de tracțiune și compresie într-o componentă aflată sub efort de încovoiere este rareori la fel de clară ca la o pasarelă. În industria construcțiilor, piesele din beton sunt ghidate pe mai multe suporturi și sunt de obicei conectate la alte componente, cum ar fi, de exemplu, un perete la suportul de capăt. În plus, betonul fisurat poate fi determinat clar doar dacă curba tensiunii de încovoiere a componentelor este cunoscută. Doar inginerul structural cunoaște curba tensiunii de încovoiere.

Pe lângă greutatea proprie, alte sarcini fizice precum sarcina vântului sau fluctuațiile de temperatură influențează mișcările în tavanele și pereții din beton. Peretele de beton nu se va rupe, dar micile fisuri provoacă un efect secundar semnificativ: dacă o gaură este perforată într-o latură „trasă”, aceasta acționează ca un punct de rupere predeterminat. Asta înseamnă că zona este slăbită și, prin urmare, predestinată pentru primele fisuri mici. Un gol desparte baza de ancorare și creează spațiu. Acest lucru reduce semnificativ capacitatea de încărcare a elementelor de ancorare fără un comportament de expansiune controlat.
 

Ancorarea în betonul fisurat

Din acest motiv, în betonul fisurat pot fi utilizate numai elementele de ancorare care sunt clasificate ca adecvate pentru substrat fisurat. Acestea pot oferi fie o expansiune controlată în fisură, fie sunt dimensionate astfel încât geometria, cum ar fi forma filetului unui șurub de beton, să asigure o fixare suplimentară. Acest lucru asigură ancorarea în siguranță în orice moment.
Elementele de ancorare care nu sunt potrivite pentru betonul fisurat pot fi utilizate numai dacă s-a dovedit oficial că nu există fisuri în beton. Cu toate acestea, așa cum este descris mai sus, acest lucru este dificil.
Acesta este motivul pentru care recomandăm întotdeauna utilizarea elementelor de ancorare care sunt clasificate ca fiind potrivite pentru betonul fisurat pentru a evita erorile.

Recomandări de produse EJOT pentru tehnologia de  ancorare

teaser-betonschraube-jc2-st-850x444px.jpg

Șurub beton JC2-ST


Vezi produs

Portofoliu de produse pentru tehnologia de ancorare

Ca specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de soluții pentru ancorarea și conectarea componentelor pe substraturi solide în domeniul tehnologiei de ancorare.


Vezi produse