Acoperiș înclinat sau plan? Ce variante de prindere sunt disponibile?

Ghid sisteme solare - Partea 3

După cum este explicat în partea 2 a ghidului nostru ''Sisteme solare'', cele mai comune două forme de acoperiș pe care sunt instalate sistemele solare sunt acoperișurile înclinate și acoperișurile plane. Folosind două exemple de instalare, vă prezentăm diferitele opțiuni de fixare a instalațiilor solare. De asemenea, oferim informații despre detaliile specifice care trebuie luate în considerare. 
 

Exemplu de montaj: acoperiș înclinat

Sistemele de montaj existente pe piață sunt foarte diverse, iar producătorii au de obicei propriile sisteme și produse individuale. De exemplu, vom analiza două opțiuni pentru fixarea sistemului de montaj pe substructura acoperișului unui acoperiș înclinat.

În general, sistemul de montaj cuprinde următoarele componente:
  1. Un element de fixare solară sau un cârlig de acoperiș, fixare în substructura acoperișului
  2. O structură de susținere, cum ar fi profilele de montaj
  3. Clemele de module sau șinele de inserare pentru fixarea modulelor
solar-t3-montage-schraegdach-1920x800px.png
Ilustrația din stânga arată instalarea unui sistem solar cu elemente de fixare solare, așa cum ar fi aplicat pe tablă trapezoidală, panouri sandwich sau plăci ondulate din fibrociment. Elementele de fixare solară sunt înșurubate direct în substructura acoperișului din oțel sau lemn. Șinele de montaj care susțin panourile solare sau colectoarele solare și de care sunt fixate cu ajutorul clemelor de module pot fi apoi atașate de elementele de fixare solare.

În schimb, ilustrația din dreapta arată un acoperiș din țiglă, așa cum se găsește în multe clădiri rezidențiale. În acest caz, cârligele de acoperiș sunt folosite ca legătură între substructura acoperișului și șinele de montaj. Aceste cârlige de acoperiș sunt de obicei atașate de căpriori cu șuruburi cu cap plat. Ca și în cazul elementului de fixare solară, cârligele de acoperiș sunt folosite pentru a fixa șinele de montaj, de care se fixează pe rând panourile.

Pentru foile profilate trapezoidale și panourile tip sandwich, există opțiunea alternativă de a înșuruba șinele de montaj în acoperiș pe lângă fixarea lor în substructura acoperișului. Cu aceste sisteme, așa-numitele șine scurte sau tablie de tablă trapezoidală sunt fixate de tabla profilată trapezoidală sau de carcasa de acoperire a panoului sandwich folosind șuruburi subțiri pentru tablă. Odată ce șinele scurte au fost instalate, este posibil fie să atașați modulele sau colectoarele direct la ele folosind cleme de module sau, alternativ, să instalați o șină suplimentară mai lungă în care modulele pot fi introduse. În acest sistem, sarcinile sunt transferate direct în tabla profilată trapezoidală. Prin urmare, este important de menționat că tabla profilată trapezoidală trebuie să absoarbă întreaga sarcină în punctele în care sunt montate șinele scurte.
solar-t3-montage-trapez-1920x800px.png

Exemplu de montaj: acoperiș plan

Pe lângă acoperișurile înclinate, acoperișurile plane sunt deosebit de potrivite pentru instalarea unei centrale solare. În acest caz, instalația poate fi planificată independent de pantă și orientarea acoperișului, permițând alinierea optimă a modulelor solare.

Sistemele balastate utilizate pe acoperișurile plane nu sunt fixate pe sau în acoperiș. Sistemul este asigurat numai de propria greutate sau de sarcina suplimentară, cum ar fi pietriș în jgheaburi de montaj, plăci de beton sau similare. Sistemele cu balastare acoperă cea mai mare parte a sistemelor de montaj pe acoperișul plan și sunt de obicei optimizate aerodinamic. Aceasta înseamnă că sistemele au fost dezvoltate pentru a minimiza rezistența aerului. Acest lucru, la rândul său, reduce balastul necesar și, de asemenea, ușurează sarcina pe acoperiș. Trebuie verificat întotdeauna în prealabil dacă structura acoperișului este proiectată pentru a avea montată o instalație solară.
solar-t2-solar-montage-flachdach-1920x1040px.png
Următoarea parte a ghidului ''Sisteme solare'' va arunca o privire detaliată asupra structurii și domeniilor de aplicare ale elementului de fixare solar și va explica principalele diferențe dintre acesta și șurubul de suspendare convențional. Care sunt beneficiile elementului de prindere și ce opțiuni speciale oferă?

Recomandări de produse EJOT® pentru sistemele solare

teaser-jt3-sb-orkan-kalotte-neu-850x444px.jpg

Set fixare solară JT3-SB-3-8,0xL cu șaibă E16 + calotă ORKAN


Vezi produs

teaser-jf3-2-6-0-850x444px.jpg

Șurub autoforant EJOFAST® JF3-2-6.0


Vezi produs