Evitați erorile de asamblare cu ajutorul șuruburilor autoforante

Ghid șuruburi autoforante - Partea a 5-a

Ghidul șuruburilor autoforante EJOT a abordat diverse tipuri de șuruburi autoforante, modele diferite de capete și tipuri de acționări, procese de fabricație și distanțe față de margine luate în considerare la utilizarea șuruburilor autoforante și autofiletante.

Secțiunea de față a ghidului privind șuruburile autoforante este dedicată evitării deteriorărilor care pot apărea în urma asamblării greşite.

Strângerea șaibei de etanșare
Șaibele de etanșare se utilizează în construcţiile în care fixarea cu șurub trebuie protejată împotriva pătrunderii umezelii și a murdăriei sau în care se distribuie sarcinile de strângere existente pe o zonă mai întinsă decât cea a capului șurubului. Sarcina de strângere și în consecință, tensiunea superficială din șurub se reduce cu ajutorul șaibelor de etanșare. Expunerea exterioară directă a stratului de protecție este practic împiedicată - riscul fragilității operaționale, induse de hidrogen scade semnificativ (un articol interesant care tratează acest subiect îl găsiți aici). Riscul asamblării incorecte la îmbinarea cu șurub (inclusiv cuplul excesiv de strângere sau tensionarea ușor înclinată) scade semnificativ prin utilizarea șaibelor de etanșare. Șuruburile cu șaibe de etanșare trebuie montate ținând cont de controlul de adâncime. Adâncimea de inserție se poate stabili utilizând un burghiu adecvat și astfel se poate preveni deformarea nejustificabilă a șaibei de etanșare (șaibă de etanșare din elastomer).

​​​​​​​Dacă șurubul cu șaibă de etanșare nu a fost strâns suficient, acesta este prea slăbit (a), iar etanșarea nu poate fi asigurată. Pe de altă parte, dacă este strâns prea mult, șaiba se bombează (b) și buza de etanșare interioară (EPDM) se poate deteriora. Astfel nici etanșarea nu poate fi asigurată. De asemenea, trebuie să se aibă în vedere asigurarea unei fixări drepte cu șurub. Nici o fixare înclinată cu șurub (c) nu poate asigura etanșarea dorită. Dacă șaiba este montată corect, cauciucul de etanșare poate depăşi marginea (d). Totodată, fixarea este clar prea strânsă doar dacă partea posterioară din metal a șaibei de etanșare se modifică din forma convexă în una concavă.
​​​​​​​
Compression of the sealing washers
Viteză corectă
Metoda de montare foarte rapidă constituie un avantaj mare al șuruburilor autoforante, întrucât nu are nevoie de găurire prealabilă. Viteza corectă depinde de tipul șurubului. Ca regulă de bază, cu cât diametrul este mai mic, cu atât este mai mare viteza și mai scăzută presiunea de contact. Șuruburile cu diametre mai mari, pe de altă parte, se montează la viteze mai scăzute și la presiune de contact mai ridicată.

Dacă viteza selectată este prea mare, există riscul ca vârful burghiului să devină prea fierbinte și astfel inutilizabil. Dacă viteza este prea mică, nu se garantează înlăturarea șpanului. Înșurubarea devine anevoioasă, crește durata necesară pentru asamblare și în cel mai rău caz, asamblarea nu este posibilă.
​​​​​​​
Correct speed
Selecția performanțelor de găurire adecvate pentru aplicație
Performanța de găurire a șurubului se referă la vârful burghiului și definește grosimea maximă a componentelor care pot fi penetrate cu acesta. Valoarea performanței de găurire ≥ t se stabilește în milimetri.

​​​​​​​În ceea ce privește diametrul și lungimea vârfului burghiului, șuruburile autoforante sunt proiectate doar pentru componente cu grosime mai mare. Când se utilizează șuruburi autoforante cu performanță prea ridicată de găurire, diametrul vârfului burghiului (a) dar și orificiul produs sunt prea mari, iar acoperirea flancului filetului (b) este prea mică. În plus, nu se garantează deșurubarea care ar putea duce la slăbirea neintenționată a șurubului și pierderea etanșeității. Ca urmare, nu se poate stabili o fixare sigură. În consecință, această asamblare nu este permisă.
​​​​​​​
Drilling performance too large
Dacă performanța de găurire (denumită și capacitate de găurire) este prea scăzută (a), șurubul este forțat să avanseze în timpul procesului de găurire. Avansarea forțată intervine când procesul de găurire nu a fost încă finalizat, dar filetul șurubului este deja angajat în proces(b). În acest moment, avansul generat de pasul filetului este mai mare decât avansul care se poate atinge prin înlăturarea șpanului în timpul procesului de găurire. Ca urmare, se exercită forțe prea mari în direcția axei șurubului și vârful burghiului se încălzește prea tare. Vârful de burghiu devine bont și nu se poate finaliza operația de găurire.
 
Drilling performance too low
Selectarea șurubului potrivit
Asigurarea selecției tipului potrivit de șurub autoforant este esențială pentru aplicațiile pe perete. Trebuie să se facă distincţie între șuruburile JT (vârf de burghiu cu margine de tăiere) și șuruburile JF (geometrie unică de vârf, fără margine de tăiere).

Geometria unică a vârfului șuruburilor JF permite o utilizare îmbunătățită, în comparație cu șuruburile autoforante clasice. Riscul jocului șurubului pe tabla de acoperire și în consecință deteriorarea cauzată de zgârieturi scade la minimum. Geometria unică a vârfului crește semnificativ viteza de pătrundere a tablei subțiri de metal.
 
Wahl der richtigen Schraube
Ghid pentru șuruburile autoforante – Noțiuni elementare pe scurt
În ghidul nostru privind șuruburile autoforante, v-am informat asupra diferenţelor dintre șuruburile autofiletante, autoforante și ale domeniilor lor de aplicare. Am analizat modele diverse de capete și tipuri de acționări și am abordat amănunţit procesele de fabricație diferite ale șuruburilor autoforante. În încheiere, v-am oferit recomandări privind distanțele față de margini pe care trebuie să le luați în considerare și am descris erorile de asamblare obișnuite. Aveți întrebări suplimentare? Nu ezitați să ne contactați!
 

Recomandări de produse EJOT pentru șuruburi autoforante

teaser-jt3-6-5-5-850x444px.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-6-5,5


Mai mult

teaser-jt3-18-5-5-850x444.jpg

EJOT® Șurub autoforant JT3-18-5,5


Mai mult

teaser-jf3-2h-4-8-850x444px.jpg

EJOFAST® Șurub autoforant JF3-2H-4,8


Mai mult

teaser-jf3-2-5-5-850x444px.jpg

EJOFAST® Șurub autoforant JF3-2-5,5


Mai mult

Portofoliul de produse pentru șuruburi autoforante

În calitate de specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de șuruburi autofiletante pentru construcțiile industriale ușoare.


Vezi produse