Concepte de bază ale dimensionării inițiale

Ghid acoperiș plan - Partea 3

În părțile anterioare ale ghidului nostru pentru acoperișuri plate am vorbit deja despre conceptele de bază ale planificării unui acoperiș plat, am descris diferența dintre acoperișurile plate și cele înclinate, am analizat mai detaliat structura unui acoperiș plat și am explicat ce sarcini, solicitări și tipuri de asigurare pot fi luate în considerare. În acest ghid dorim să ne dedicăm subiectului dimensionării inițiale.

O dimensionare inițială stă la baza determinării numărului necesar de elemente de fixare a acoperișului plat. Dar ce factori de influență joacă un rol în determinare și ce parametri sunt necesari pentru a crea o măsurătoare inițială?

Factori de influență pentru dimensionarea inițială

​​​​​​​​​​​​​În ceea ce privește efectele, trei factori influențează calculul: Zona de vânt în care este planificat proiectul de construcție. Localizarea geografică a clădirii joacă un rol aici. Germania, de exemplu, este împărțită în patru zone de vânt. Patru categorii de teren sunt definite în rugozitatea terenului. Trebuie luată în considerare și geometria clădirii cu parametrii: dimensiunile planului de etaj, înălțimea clădirii, panta acoperișului și formarea parapetului.
Factors influencing the initial sizing
În ceea ce privește rezistența, există patru factori care influențează calculul: În primul rând, structura de susținere utilizată pentru atașare joacă un rol.
Combinația de fixare selectată, constând din placă de tensiune și șurub, trebuie de asemenea definită. Informații despre membrana de acoperiș utilizată, cum ar fi producătorul, lungimile, descrierea și rezistența materialului sunt, de asemenea, necesare pentru dimensionarea inițială optimă.

În cele din urmă, este de asemenea benefic dacă combinația de lungimi și elemente de fixare a fost deja testată într-un test de ridicare a vântului, iar o sarcină de proiectare poate fi utilizată din raportul de testare corespunzător. Efectuarea unei dimensionări inițiale fără rezultatele unui test de ridicare a vântului pentru combinația selectată este posibilă, deși nu generează rezultate optime. ​​​​​​Când se efectuează dimensionarea inițială, mai întâi se evaluează influențele sarcinii și se stabilește combinația de prindere selectată. În plus, trebuie luate în considerare specificațiile naționale, cum ar fi numărul minim de elemente de fixare pe metru pătrat. În Germania, numărul minim de elemente de fixare pe metru pătrat este de două, conform celei mai recente versiuni a Directivei pentru acoperișuri plate.


Obiectivul unei dimensionari initiale

Scopul unei dimensionări inițiale este de a oferi clientului un calcul care ia în considerare combinația dintre membrana de acoperiș și elementele de fixare. Conține diferitele zone constând din zona de colț, marginea exterioară, marginea interioară și zona interioară. Dimensionarea inițială oferă informații despre numărul necesar pe zonă și definește distanța dintre elementele de prindere.
Schematic illustration of a flat roof area
După cum s-a menționat deja, rezultatele unui test de ridicare a vântului pot fi folosite ca informații valoroase în dimensionarea inițială. În următoarea parte a ghidului nostru, vom discuta ce înseamnă acest lucru și cum se realizează. De asemenea, vom explica calculul sarcinii vântului conform DIN EN 1991-1-4.

Recomandări de produse EJOT pentru acoperișurile plate

teaser-tkr-4-8-850x444px.jpg

Șurub Dabo® TKR 4,8 \(preasamblat\)


Mai mult

teaser-bitverlaengerung-mit-federstift-850x444px.jpg

Extensie bit


Mai mult

Portofoliu de produse pentru acoperișuri plate

În calitate de specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de elemente de fixare pentru acoperișuri plate pentru diferite substraturi.


Mai mult