Capacitatea de transmitere a sarcinii

Ghid ancore pentru sarcini grele – Partea 4

O parte importantă a ghidului nostru despre ancorarea sarcinilor grele sunt influențele externe, care, la rândul lor, au un impact major asupra siguranței construcției și, prin urmare, asupra alegerii elementului de fixare. În acest articol ne ocupăm de influențele externe sub forma capacității de suportare a sarcinii:
 

Influențe externe – Capacitatea de suportare a sarcinii

Toate forțele care acționează asupra unei componente din exterior provoacă tensiuni interne în componentă, care se numesc tensiuni (mecanice). În funcție de cât de grea este o sarcină și cât de rigidă este o componentă, tensiunile duc la deformare.

O componentă este de obicei supusă mai multor tipuri de încărcare în același timp. Dacă tensiunile rezultate depășesc limitele unei componente, cum ar fi limita de curgere minimă (RP02) sau rezistența minimă la întindere (Rm), apar deformații permanente sau chiar fracturi. Prin urmare, limitele de sarcină sunt verificate și documentate ca parte a unei aprobări.

Tipurile de tensiuni rezultate diferă în funcție de modul în care acționează forțele externe. Când lucrăm cu ancorare, ne ocupăm de următoarele:
 

Tensiune de tracțiune/compresiune

Dacă un corp este desprins sau comprimat, sarcina este distribuită uniform pe întreaga suprafață a secțiunii transversale a corpului. Zona joacă așadar rolul principal în calculul tensiunilor de tracțiune și compresiune.

 

Efort tangenţial (forfecare)

Tensiunea de forfecare și efortul tangenţial apar, de exemplu, atunci cand materialele se comportă diferit la fluctuaţiile de temperatură (dilatare termică). Acest lucru creează tensiuni.

Efort de torsiune/încovoiere

Dacă componentele sunt rotite în jurul propriei axe (torsiune) sau încărcate transversal față de axă cu o forță (încovoiere), în jurul centrului componentei apar o multitudine de tensiuni, așa-numita fibră neutră.


Tipuri de sarcini

Types of loading
Tensiunile sunt, de asemenea, diferențiate în funcție de durata lor de expunere:
 

Sarcini statice

Forța vine constant dintr-o direcție fixă. Este staționar, ceea ce înseamnă că tensiunea rămâne aceeași. Limita de curgere și rezistența la tracțiune sunt parametrii decisivi pentru sarcinile statice pentru a limita sarcina maximă pe o componentă. Impactul vântului face, de asemenea, parte din sarcina statică, deoarece este clasificată ca „predominant statică”.
 

Sarcini dinamice

Mărimea și direcția forței variază și odată cu ea și tensiunea. Sarcina dinamică este completată în detaliu în funcție de durata apariției sale:

Direcția și magnitudinea forței se schimbă...
  • regulat: modificare ciclică
  • neregulat: sarcină pulsatorie
  • aleatoriu: sarcină de impact

Pentru a determina limitele sarcinii dinamice sunt necesare teste si calcule complexe, precum determinarea claselor de performanță seismică C1 sau C2. Produsele care au fost testate împotriva seismicității sunt, de exemplu, ancorele bolț BA-V Plus, BA-E Plus, LIEBIG® SUPERPLUS BLS.

Toate tipurile de sarcini

 
​​​​​​​All types of loads at a glance

Concluzie

Dacă se dorește să se determine siguranța unei componente, trebuie mai întâi să fie clar care forțe acționează asupra componentei, sub ce formă și ce tensiuni apar din aceasta. Ulterior, trebuie luate în considerare și alte influențe, precum umiditatea sau căldura (focul), deoarece daunele cauzate de coroziune sau fluctuațiile ridicate de temperatură reduc rezistența materialului. Vom vorbi despre asta în articolele următoare.

Recomandări de produse EJOT pentru sarcini dinamice

teaser-ba-v-plus-850x444px.jpg

Ancoră bolț BA-V Plus


Vezi produs

teaser-liebig-superplus-bls-a4-850x444px.jpg

LIEBIG® SUPERPLUS BLS A4


Vezi produs

Portofoliu de produse pentru tehnologia de ancorare

Ca specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de soluții pentru ancorarea și conectarea componentelor pe substraturi solide în domeniul tehnologiei de ancorare.


Vezi produse