Tipuri de ancorări cu membrane de acoperiș

Ghid acoperiș plan – Partea 2

În prima parte a ghidului nostru pentru acoperișuri plate am discutat despre diferențele dintre acoperișurile înclinate și cele plate, structura schematică a unui acoperiș plat și sarcinile care apar. Această a doua parte va aborda diferitele tipuri de ancorare cu membrane de acoperiș.

​​​​​​​​​​​​​​Membrana de impermeabilizare a acoperișului și straturile asociate trebuie să fie asigurate împotriva desprinderii de către forțele vântului. Acest lucru este stabilit în „Reglementări tehnice pentru acoperișuri impermeabile – Ghid pentru acoperiș înclinat”. Trebuie avute în vedere și specificațiile din DIN EN 1991-1-4:2010-12 „Acțiuni asupra structurilor – Acțiuni generale – Acțiuni eoliene”. Există trei abordări posibile de luat în considerare atunci când vine vorba de ancorare: sarcini, lipire și fixare mecanică.

Asigurarea poziției prin sarcini


Pietrișul și ecologizarea acoperișului sunt cel mai frecvent utilizate pentru utilizarea încărcăturilor pentru a securiza membranele de acoperiș slab atașate. În multe cazuri, acoperișurile verzi fac deja parte din planul de dezvoltare. Aspectul suprafeței acoperișului poate fi îmbunătățit prin utilizarea diferitelor materiale pentru acest tip de ancorare. Materialul de încărcare protejează, de asemenea, membrana acoperișului de razele UV. Pe de altă parte, însă, structura clădirii poate fi supusă unei solicitări suplimentare din cauza acestei sarcini. Un alt risc este ca praful să se depună între materialul aplicat și apa de ploaie să nu se scurgă de-a lungul anilor. În cazul unei scurgeri, poate fi dificil să localizați sursa și, în mod normal, doar o renovare completă poate rezolva problema. Chiar și aplicarea materialului de încărcare poate cauza probleme: deteriorarea stratului impermeabil al acoperișului poate fi cauzată din cauza echipamentului de lucru utilizat și nu este un eveniment rar.
​​​​​​​
Auflast

Poziție asigurată prin lipire PU

La asigurarea poziției prin lipire PU (poliuretan), cele mai mari dezavantaje sunt la fixarea membranei de impermeabilizare a acoperișului. Un sistem lipit nu are aderență inițială și trebuie mai întâi asigurat. La procesare, există multe condiții limită care se presupune a fi îndeplinite, dar care, în practică, pot fi îndeplinite rareori pe șantierele de construcții. Aceasta include temperatura de procesare, volumul corect de adeziv, conținutul de umiditate al materialelor de construcție și proprietățile de suprafață ale structurii de susținere. Durata de valabilitate limitată a adezivului și eliminarea complexă și profesională a recipientelor de adeziv goale reprezintă, de asemenea, o cheltuială deloc neglijabilă. În plus, faptul că fiecare strat trebuie lipit individual înseamnă o cheltuială suplimentară enormă pentru antreprenor.

În cazul unei posibile daune, antreprenorul trebuie să încheie o asigurare completă. Totuși, acest lucru este posibil numai dacă documentează asamblarea într-o manieră complexă. Aceasta înseamnă că toate condițiile cadru necesare, cum ar fi temperatura, conținutul de umiditate, volumul adezivului și proprietățile suprafeței trebuie să fie documentate. În practică acest lucru este dificil sau imposibil de implementat. În caz de deteriorare, antreprenorul își asumă aproape întotdeauna riscul.

Preocuparea tot mai mare pentru durabilitate în rândul populației vorbește și împotriva securizării poziției prin lipire, deoarece demontarea, separarea și eliminarea structurilor de acoperiș lipite sunt uneori imposibile sau implică eforturi mari.
PU Kleben

Asigurarea poziției prin lipire cu bitum

​​​​​​​​​​​​​​Ancorarea membranei de acoperiș cu membrane de bitum lipite prezintă întotdeauna un risc de incendiu. O atenție deosebită trebuie acordată protecției împotriva incendiilor și nu este posibilă pe toate șantierele lipirea membranei de acoperiș din bitum cu un arzător (de exemplu, la benzinării). În plus, fiecare poziție trebuie să fie lipită individual, așa cum este cazul tuturor celorlalte construcții de acoperiș lipite, și uneori este necesar și un strat suplimentar de grund.
Bitumen kleben

Ancorarea cu prindere mecanică

Ancorarea cu prindere mecanică oferă o mulțime de avantaje față de sistemele despre care am discutat deja. De exemplu, nu există nicio restricție asupra procesării din cauza temperaturii, a vremii, a proprietăților suprafeței sau a utilizării clădirii. În ceea ce privește sarcina de incendiu, utilizarea elementelor de fixare mecanice este permisă fără certificare conform DIN 18234, așa-numita directivă industrială, spre deosebire de structurile lipite. Cu prindere mecanică, întregul pachet de acoperiș este fixat într-o singură etapă de lucru și, prin urmare, este cea mai economică soluție pentru antreprenor când vine vorba de timpul de asamblare.

​​​​​​Procesul de instalare a elementelor de fixare mecanice se poate face fie cu ajutorul unui instrument de instalare, fie manual, și oferă un tip de montare definit și ușor de înțeles. În caz de deteriorare, furnizarea dovezilor pentru aceasta este extrem de simplă: dacă antreprenorul a instalat numărul necesar de elemente de fixare conform dimensionării inițiale, nu există nicio vină din partea acestuia.

În cazul în care acoperișul trebuie demontat, separarea curată a straturilor individuale pentru eliminarea separată și ecologică a deșeurilor nu este nicio problemă.
Setzgerät

Închiderea cusăturii

​​​​Fixarea mecanică a membranelor de hidroizolație pentru acoperiș se realizează în mod tradițional sub forma unei prinderi liniare. Cu acest tip de prindere, un singur element de fixare este de obicei plasat în zona de cusătură sau de suprapunere a membranei de acoperiș. Combinația de prindere constă întotdeauna dintr-o placă de tensiune și un dispozitiv de fixare, care pot diferi în funcție de substrat. Poziția plăcii de tensiune este întotdeauna la cel puțin un centimetru de marginea membranei de acoperiș și este specificată de producătorul acoperișului. Membranele de acoperiș sunt sudate între ele pentru a se asigura că structura este etanșă. Cusătura sudată are o dimensiune de patru până la cinci centimetri, ceea ce înseamnă că suprapunerea membranelor de acoperiș se datorează lățimii rostului de etanșare, dimensiunilor plăcii de tensionare și distanței de la marginea plăcilor de tensionare la membrana de acoperiș.
Saumbefestigung

Fixare profil FP

​​​​​​​​​​​​​​O altă opțiune pentru fixarea mecanică a membranelor de acoperiș este utilizarea unui profil pentru acoperișul plat. Aici, un profil de șină este atașat la membrana de acoperiș sudata și etanșată și este, de asemenea, acoperit cu benzi de membrană pentru impermeabilizare. Un mare avantaj este că membranele de acoperiș necesită doar o cantitate mică de suprapunere și spațiul de fixare dintre atașamente poate fi optimizat, deoarece poate fi lucrat independent de grila de îmbinare a acoperișului cu profil trapezoidal.
Schienenbefestigung

Avantajele prinderii mecanice

Fixarea mecanică a membranelor de acoperiș are numeroase beneficii. Așezarea membranelor lejer oferă etanșării o anumită flexibilitate și capacitate de mișcare. În plus, există o separare plată între hidroizolație și suprafață. Mișcările și tensiunile din subsol nu sunt transmise. Orice presiune a vaporilor care apare este, de asemenea, compensată pe o suprafață mare, ceea ce înseamnă că nu se formează bule din cauza umezelii sub stratul de etanșare. Deoarece nu există sarcină, fixarea mecanică este ideală și pentru acoperișuri cu baze ușoare, cum ar fi construcții din lemn sau profile trapezoidale din oțel. Procesul de fixare este deosebit de rapid și economisește resurse deoarece toate straturile structurii de etanșare, precum și fixarea marginilor pot fi finalizate într-o singură etapă de lucru. Așezarea liberă a membranelor are și avantaje în cazul unei posibile demontări ulterioare a hidroizolației acoperișului. Dacă sunt așezate liber, atunci demontarea straturilor individuale și reciclarea sau eliminarea lor separat este ușor de făcut.

​​​​​​​În următoarea parte a ghidului nostru de acoperiș plat ne vom dedica subiectului dimensionării preliminare. Arătăm ce factori de influență joacă un rol și ce parametri sunt necesari pentru a crea o dimensionare preliminară.

Recomandări de produse EJOT pentru acoperișuri plate

teaser-tkr-4-8-850x444px.jpg

Șurub Dabo® TKR 4,8 \(preasamblat\)


Mai mult

teaser-ecotek-t-50-850x444px.jpg

Taler plat EcoTek-T 50


Mai mult

teaser-setzgeraet-ecoset-htk-850x444px.jpg

Unealtă de instalare EJOT ECOset HTK


Mai mult

Portofoliu de produse pentru acoperișul plan

În calitate de specialist în fixare, EJOT oferă o varietate de elemente de fixare pentru acoperișuri plate pentru diferite substraturi.


Mai mult