Mediul de coroziune și rezistența la coroziune a materiei prime

Ghid coroziunea – Partea a 3-a

În primele două părți ale ghidului de coroziune, ne-am ocupat de diferitele tipuri de coroziune și, de asemenea, am analizat îndeaproape diferitele modalități de reducere a daunelor provocate de coroziune.

În această parte, vom evalua mediul de coroziune, vom explica categoriile de coroziune și clasele de rezistență la coroziune.

 

Cerințe pentru protecția împotriva coroziunii în ceea ce privește mediul și materialul

Pentru a îndeplini cerințele impuse pentru protecția împotriva coroziunii într-un proiect de construcție, nivelul preconizat de expunere la coroziune pentru o clădire sau o componentă individuală trebuie revizuit în prealabil. De exemplu, expunerea la coroziune este mult mai mare în mediile cu apă de mare sau în piscinele pline de cloruri decât în alte zone.

În plus, este extrem de important să fie luate în considerare rezistențele la coroziune ale diferitelor materiale. Soluția de fixare adecvată nu poate fi selectată până când acestea nu sunt cunoscute.

Aici intervin așa-numitele categorii de corozivitate și clase de rezistență la coroziune.
 

Evaluarea mediului – categorii de corozivitate (DIN EN ISO 12944-2)


Există diverse standarde europene și internaționale pentru a evalua ce expunere la coroziune este de așteptat și apoi pentru a selecta materialele potrivite.

Unul dintre cele mai importante standarde pentru evaluarea condițiilor de mediu sub aspecte corozive este DIN EN ISO 12944-2. Standardul împarte condițiile de mediu în șase categorii diferite de corozivitate. Acestea variază între cerințe scăzute pentru zona interioară și cerințe foarte mari pentru zona exterioară.

O prezentare generală a acestor clase de coroziune și câteva exemple de medii sunt oferite în tabelul de mai jos.
Corrosion classes according to DIN EN ISO 12944-2
Ambele documente de evaluare „Documentele de evaluare europene” (EAD) 330046-01-0602 și 330047-01-0602 necesită utilizarea oțelurilor inoxidabile pentru categoriile de corozivitate ≥ C2. În construcțiile industriale ușoare, acestea formează baza de testare pentru toate evaluările tehnice europene de pe piață.

Atribuirea unei componente din oțel la o categorie de corozivitate determină ce tip și cât de puternice sunt influențele relevante pentru coroziune din mediu asupra componentului. Pe baza acestui lucru, putem selecta materialul potrivit sau putem determina tipul și amploarea măsurilor de protecție necesare împotriva coroziunii.
 

Alegerea materialului – Clase de rezistență la coroziune
Pentru a facilita clasificarea oțelurilor inoxidabile în ceea ce privește rezistența la coroziune și pentru a selecta în mod corespunzător materialele, au fost definite cinci clase diferite de rezistență la coroziune (CRC) pentru construcția structurilor din oțel:
 
  • CRC I: scăzută
  • CRC II: moderată
  • CRC III: medie
  • CRC IV: ridicată
  • CRC V: foarte ridicată


Calculul claselor de rezistență

Pentru a determina clasa de rezistență la coroziune respectivă CRC, trebuie mai întâi determinat un factor de rezistență la coroziune (CRF). CRF depinde de corozivitatea mediului respectiv și poate fi calculat folosind următoarea formulă:

CRF = F1 + F2 + F3

F1: Risc de expunere la cloruri
F2: Risc de expunere la dioxid de sulf

F3: Conceptul de curățare și expunerea la spălarea de ploaie

​​​​​​​În funcție de condiția dată, valoarea CRF poate varia între 1 și < -20. O clasă de rezistență la coroziune CRC este apoi atribuită CRF determinat. O listă a posibilelor clase și alocarea factorilor de rezistență la coroziune poate fi găsită în tabelul de mai jos.
CRF and CRC with example material designations
Această alocare are ca rezultat o selecție diferită de materiale pentru zonele interioare și exterioare, în funcție de condițiile de mediu. Figura prezintă o selecție schematică a materialelor pentru diferite condiții de mediu.
Figure: Diagram of material selection for different environmental conditions
Clasele de rezistență la coroziune sunt determinate cu ajutorul unui factor de rezistență la coroziune și indică rezistența componentelor și a produselor la influențele externe și lacondițiile de mediu. Dacă știm ce condiții de mediu există în ceea ce privește coroziunea pe baza categoriei de corozivitate, putem selecta materialul potrivit în consecință.

De exemplu, în conformitate cu DIN EN ISO 1993-1-4, cel puțin un material din clasa de rezistență la coroziune II (oțel inoxidabil A2) trebuie folosit pentru elementele de fixare care sunt utilizate în zonele exterioare afectate de intemperii. În funcție de reglementările naționale, se pot utiliza și șuruburi cu acoperiri duplex, cum ar fi EJOGUARD.

 

Coroziunea în construcții – Cunoștințele noastre pentru mai multă siguranță

Coroziunea este o problemă importantă, în special în industria construcțiilor, și poate avea consecințe grave. În ghidul despre coroziune, am analizat diferitele tipuri de coroziune și am cunoscut diferite moduri prin care coroziunea poate fi evitată în cea mai mare măsură posibilă. În ultima parte, am analizat evaluarea mediului și a rezistenței materialelor la coroziune, astfel încât să aveți acum o imagine de ansamblu completă a subiectului pentru proiectele dumneavoastră viitoare. Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați dacă aveți întrebări!

Mai ai și alte întrebări?

Te rog să ne scrii la adresa de e-mail: 
​​​​​​​inforo@ejot.com


Mai multe informații

Broșura noastră vă arată modalități de a evita deteriorarea cauzată de coroziune.


Broșură despre coroziune

Recomandări de produse EJOT® din oțel inoxidabil

teaser-jt3-6-5-5-850x444px.jpg

Șuruburi autoforante EJOT®


Vezi produse

teaser-ba-e-plus-850x444px.jpg

Ancore EJOT® pentru fixări grele


Vezi produse

teaser-jz5-8-0-850x444.jpg

Șuruburi autoetanșate EJOT®


Vezi produse